导航菜单
首页 >  Τα 10 κορυφαία μέρη της Βόρειας Εύβοιας  > Ωρεοί ιστορικό χωριό της Βόρειας Εύβοιας με γραφικό λιμάνι.

Ωρεοί ιστορικό χωριό της Βόρειας Εύβοιας με γραφικό λιμάνι.

Ωρεοί

Ωρεοί, είναι ένα από τα περισσότερο γνωστά παραλιακά χωριά στην δυτική ακτογραμμή της βόρειας Εύβοιας. Η ιστορία του μας πηγαίνει στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, το 447 π.χ., τότε που ήταν μια αποικιοκρατική πόλη 2000 κατοίκων από Αθηναίους πολίτες. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Ωρεοί παράλληλα με την ανάπτυξη γνώρισαν και πολλούς κατακτητές.

Γεωγραφικό σημείο μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς από εδώ μπορούσαν να ελέγξουν την είσοδο στον Παγασητικό, Μαλιακό και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Κυβερνήθηκε διαδοχικά από τους Σπαρτιάτες, και τους Μακεδόνες και την μεγαλύτερη καταστροφή και λεηλασία την γνώρισε από τους Ρωμαίους. Στα χρόνια του Βυζαντίου, μετά το 400, ήταν Επισκοπική έδρα υπαγόμενη στη Μητρόπολη των Αθηνών. Το λιμάνι των Ωρεών χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο του ελληνικού στόλου στους πολέμους εναντίον των Τούρκων το 1912. Άξιο αναφοράς για την ιστορία των Ωρεών η σχέση με την γειτονική Ιστιαία που την είχε για επίνειο της, ήταν και οι δύο από τις πλουσιότερες και λαμπρότερες κωμοπόλεις της Εύβοιας.

Για την ονομασία οι εκδοχές προέλευσης είναι αρκετές. Σύμφωνα με μία απο αυτές, το όνομα προέρχεται από την δυναστεία των Ωρεών που κάποτε βασίλευε εκεί. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι  πήραν το όνομά τους από τον αδελφό της Ιστιαίας Ωρεό, επίσης λέγεται ότι το όνομα προέρχεται από την ομορφιά της πόλης και της περιοχής, από τον χαρακτηρισμό «οι τόποι μας είναι ωραίοι». Μέχρι το 1924 πριν έρθουν οι προσφυγές από την Μικρά Ασία, οι κατοίκιση του χωριού ήταν περισσότερο στον χώρο γύρω από το παλιό κάστρο, όμως με τον ερχομό των προσφύγων επεκτάθηκε προς τη θάλασσα και μεγάλωσε αρκετά, και για πολλά χρόνια το αποκαλούσαν πάνω και κάτω Ωρεοί.

Σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα στην Βόρεια Εύβοια, τόπος διακοπών και αποδράσεων για όλο τον χρόνο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται πολλούς επισκέπτες. Σημείο αναφοράς το λιμάνι όπου στον πεζόδρομο ο επισκέπτης εκτός από το περπάτημα μπορεί στα καταστήματα που υπάρχουν να απόλαυση καφέ η φαγητό, η ακόμη και το ποτό του δίπλα στην θάλασσα. Ξακουστά και γνωστά τα περίφημα ουζερί των Ωρεών, για το τσίπουρο αλλά και για τους φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Κοντινά καλοκαιρινά θέρετρα ο Νέος Πύργος, που είναι σχεδόν ενωμένος με τους Ωρεούς, και η παραλία Τσοκαΐτη Ιστιαίας.

Αξιοθέατα προτείνουμε να δείτε:

Κάστρο Ωρεών, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακριβής πληροφορίες για την χρονολογία που κατασκευάστηκε. Λέγεται πως ο λόφος είναι τεχνιτός και ότι χρειάστηκε πολλά χρόνια για να γίνει. Ήταν δύσκολο να παραβιαστεί, είχε δυο υπόγειους εξόδους διαφυγής η μια ότι έφτανε μέχρι την πόλη της Ιστιαίας, και μάλιστα μέσα στο τούνελ χωρούσε μια αμαξά με δυο άλογα. Μαρτυρίες κατοίκων της Ιστιαίας λένε ότι υπάρχει τμήμα της υπόγειας οδού κάτω από τα σπίτια της Ιστιαίας ακόμη και σήμερα. Για την δεύτερη υπόγεια έξοδο διαφυγής λένε ότι οδηγούσε στην περιοχή Διβούνι Κεφάλες Ασμήνιου. Σήμερα αν επισκεφτείτε το Κάστρο Ωρεών θα δείτε μερικά κομμάτια από τον εξωτερικό τοίχο. Αξίζει όμως να το επισκεφτείτε για την ιστορία του αλλά και για την θέα που μπορείτε να δείτε από εκεί.

Ταύρος των Ωρεών, δείγμα της μεγάλης πολιτιστικής ακμής των Ωρεών αποτελεί ο μαρμάρινος ταύρος μήκους 3,2 μέτρων της Ελληνιστικής εποχής, που βρέθηκε την δεκαετία του 60 στην παραλία και σήμερα εκτίθεται, μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο. Φημολογείται τα κέρατα που λείπουν από το κεφάλι ότι ήταν χρυσά. Βρίσκεται στο πάρκο δίπλα στον παραλιακό δρόμο απέναντι από τα γραφεία του λιμεναρχείου, κοντά στο λιμάνι και είναι σημείο αναφοράς για τους Ωρεούς.

Το Βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου, φαίνεται να είναι κτισμένος σε θέση προγενέστερου ειδωλολατρικού ιερού, βρίσκεται κάτω από το κάστρο των Ωρεών

Πως θα πάτε, οι Ωρεοί βρίσκονται πάνω στο δρόμο που ενώνει την Ιστιαία με τα Λουτρά Αιδηψού.

Αποστάσεις: από τον Αγιόκαμπο 6,3 χιλιόμετρα μέσω Νέου Πύργου, από τα Λουτρά Αιδηψού 13,6 χιλιόμετρα, μέσω Νέου Πύργου. Από την Ιστιαία 5,8 χιλιόμετρα, από το Πευκί 15,7 χιλιόμετρα μέσω Ασμήνιου, Ιστιαίας.

Από την Λίμνη 39 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, Βουτά, περιφερειακού Ιστιαίας. Από την Αγία Άννα 42 χιλιόμετρα μέσω Κερασιάς, Βουτά, περιφερειακού Ιστιαίας, και από την Χαλκίδα 117 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Βουτά, περιφερειακού Ιστιαίας.

Ωρεοί λήψη από το Κάστρο. Ωρεοί Λιμάνι Λιμάνι Ωρεών ΕυβοίαςΩρεοί Παραλιακός δρόμος Ωρεοί ΠαραλίαΩρεοί Εύβοια ΠεζόδρομοςΩρεοί Κάστρο Ωρεοί Παραλία.Ωρεοί με φόντο τον Νέο Πύργο. Ωρεοί Ναός Αγίου Βασιλείου.Ταύρος των Ωρεών

相关推荐: